رضا هدایت
رضا هدایت، نقاش و هنرمندِ متولد 24 خرداد 1345، در یکی از روستاهای قروه کردستان، در خانوادهای فرشباف به دنیا آمد. زیستن و بزرگشدن در جغرافیای فرهنگی کردستان او را در کودکی با گنجینهی پربار افسانهها و اساطیر محلی آشنا کرد که رد آن...
بهقلم: مریم شیخزاده
زیستن در جهان افسانهها و اسطورهها
رضا هدایت، نقاش و هنرمندِ متولد 24 خرداد 1345، در یکی از روستاهای قروه کردستان، در خانوادهای فرشباف به دنیا آمد. زیستن و بزرگشدن در جغرافیای فرهنگی کردستان او را در کودکی با گنجینهی پربار افسانهها و اساطیر محلی آشنا کرد که رد آن را در بسیاری از آثارش میتوان دید. تأثیر هنر خانوادگی آنها و طرح و نقشهای گلهای قالیای که در کودکی در دسترس او بوده، از دیگر عناصر بهجامانده از دوران کودکی اوست که تا به امروز در آثارش دیده میشود. طبیعتی که هدایت در آن زندگی کرده و داستانها و مثلهایی که در کودکی شنیده است، در آثار او زنده هستند و جوهرهی اصلی آثارش را شکل دادهاند.
هدایت که در کنار نقاشی به نویسندگی و سرودن شعر هم میپردازد، در دوران دبیرستان اولین شعرش را سرود و در ادامهی مسیرش با تحصیل در رشتهی نقاشی در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد در دانشگاه هنر تهران، آثاری با بههمآمیختن نقاشی و ادبیات خلق کرد. او نگارش و تصویرگری کتاب حیوانات نانجیب را نیز در کنار تصویرگری کتابهای متعدد برای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کارنامهی خود دارد. هدایت خود دربارهی اثرپذیری از قصهها و افسانههای کودکیاش میگوید: «جهانی که در آن زندگی کردم و بزرگ شدم، جهان افسانهها بود و این باعث میشد تا با گوشکردن به قصههایی که میگفتند، علاقهام به نوشتن ایجاد شود». او همچنین عضو هیئتعلمی دانشکدهی هنر سوره تهران است و به تدریس هنر در دانشگاههای هنری و هنرستانها میپردازد.
در طبیعتی که هدایت خلق میکند، عموماً انسان و حیوان در کنار یکدیگر در صلح قرار میگیرند و با سادگی خاصی رسم میشوند که باعث نوعی رمزگونگی در آثار او میشود. فیگورها و نقوشی که در نقاشیهای رضا هدایت دیده میشود بهگونهای است که بر اساطیری و خیالیبودن آن میافزاید.
قصهگویی در رنگها و نقشهای نو
در آثار انتزاعی هدایت، که با تکیه بر تخیل غنی او پرداخته میشوند، شاهد نوعی سادگی و خلوص نقشها و طرحها هستیم که در این سالها تبدیل به امضای او شده است. او در بیشتر آثارش انسان حاضر در طبیعت را در یک بستر اساطیری به تصویر میکشد و با استفاده از رنگهای تیز و فرمهای ساده به تاریخ و اسطوره در نقاشیهایش حیات تازه میبخشد. در این سالها هدایت از طریق نمایشگاههای متعدد انفرادی و با حضور در نمایشگاههای گروهی بسیاری آثار خود را به نمایش گذاشته است. رضا هدایت که از فعالان حوزهی ادبیات کودک هم به حساب میآید، به جهان بیآلایش کودکان علاقهی خاصی دارد و تجربهی فعالیت در مهدکودک را هم در زندگی خود داشته است. او در آثارش بهدنبال همان تخیل سادهی کودکانه است. در طبیعتی که هدایت خلق میکند، عموماً انسان و حیوان در کنار یکدیگر در صلح قرار میگیرند و با سادگی خاصی رسم میشوند که باعث نوعی رمزگونگی در آثار او میشود. فیگورها و نقوشی که در نقاشیهای رضا هدایت دیده میشود بهگونهای است که بر اساطیری و خیالیبودن آن میافزاید.
رضا هدایت همچنین برندهی جایزهی تشویقی تصویرسازی نومای ژاپن در سال 1383، برگزیدهی نمایشگاه «طبیعت از منظر شرق» در سال 1384 و برگزیدهی بیینال جهان اسلام در سال 1385 است. این هنرمند فعال و پرتلاش در دوران اپیدمی ویروس کرونا هم دست از فعالیتهای هنری خود برنداشته و بیتوقف در حال حرکت است. او در دو سال اخیر آثارش را در چهار نمایشگاه برای هنردوستان به نمایش گذاشته است.