شهین نظری
شهین نظری، زادۀ سیزدهم اردیبهشت هزار و سیصد و چهل و شش در تهران است. از کودکی به تشویق و توجه مادر که خود از هنرمندان این دیار بود، هنرهایی از قبیل گلسازی ایتالیایی، سنگدوزی، نقاشی و... را تجربه کرده است...
شاید در خاطر هیچکس نمیگنجد که با چند قلم و ابزارهایی ساده و هنری و اندکی خلاقیت بتوان بر روی چرم صاف و یکنواخت، آثاری چنین ارزشمند و زیبا و چشمنواز خلق کرد. ولی شهین نظری چنین کرد.
کودکی
شهین نظری، زادۀ سیزدهم اردیبهشت هزار و سیصد و چهل و شش در تهران است. از کودکی به تشویق و توجه مادر که خود از هنرمندان این دیار بود، هنرهایی از قبیل گلسازی ایتالیایی، سنگدوزی، نقاشی و… را تجربه کرده است.
این تجربه و اشتیاق از حدود ابتدای دهۀ نود شمسی منجر به ورود به عرصۀ نوآورانۀ حکاکی روی چرم شد. شاید بتوان به جرئت گفت که اگر عشق و علاقۀ وافرش به این هنر نبود، پیمودن این مسیر به حدی سخت و پر پیچ و خم بود، که طی کردنش ناممکن به نظر میرسید. اما درنهایت این مسیر با همۀ سختیهایش با لذتی عمیق و فراوان طی شد.
احیای یک هنر قدیمی
حکاکی روی چرم، هنری ابداعی و جدید نیست. این هنر که پیشینۀ آن به دوران باستان میرسد پس از رونقی که در قرن چهار تا هفتم شمسی در کشورمان داشت، مدتی رو به به فراموشی رفت و در گوشهای از تاریخ انتظار کشید تا به امروز که مجددا توسط عدهای از هنرمندان از جمله شهین نظری احیا و بهروز شد.
شهین 44 ساله بود که برای اولین بار تصمیم گرفت حکاکی رو چرم را به صورت جدی دنبال کند. قریحه و ذوق هنری که همیشه در وجودش بود، او را وادار کرد که ساکت ننشیند و کاری بکند، اما در ابتدای شروع به کارش با توجه به اینکه کسی از این هنر اطلاع خاصی نداشت، مسیر سختتر از آنی شد که به نظر میرسید. حتی ابزار مورد نیاز در بازار وجود نداشت و او به تنهایی مجبور به طراحی و ساخت ابزارهای مورد نیاز خود شد. با اشتیاقی وصف ناپذیر شروع به مطالعه و ابداع روشهای مختلف جهت طراحی بر روی چرم کرد و کمکم به حکاکی روی چرم، جانی دوباره بخشید.
تبدیل شدن به یک برند
در این راه پر فراز و نشیب، خانوادهاش بسیار مشوق و همراه او بودند. آنقدر که بسیاری از طراحیها با همراهی و همکاری همسر و پسرشان انجام می شد.
این روزها محصولات او تحت برند “پوریا چرم ” شناخته و عرضه میشود.
برندی که در سال 1390 تاسیس شد و در زمینۀ تولید محصولات از چرم طبیعی، شامل انواع کیف، تابلو و اکسسوری و هدایای نفیس با تجربههای مفید در شناخت الگوهای رفتاری جامعه ایرانی و بین المللی، چرمی مرغوب و حلال را مطابق با ذائقۀ مشتریان تولید میکند.
با توجه به استقبال مردم کشورهای مختلف از این هنر و از آثار او ، ایشان علاوه بر شرکت در پنجاه نمایشگاه داخلی، در 50 نمایشگاه خارجی از جمله نمایشگاه 2015 میلان، نمایشگاه 2016 فلورانس و نمایشگاه 2018 مسکو نیز این هنر اصیل ایرانی را به جهانیان عرضه کردند.
کسب نشان مرغوبیت و انتخاب به عنوان برگزیده در هفتمین جشنوارۀ بین المللی مد و لباس فجر و انتخاب به عنوان برند برتر در نمایشگاه بین المللی فییرا در میلان ایتالیا، نشان درجه دو هنری و صادرات محصولاتش به کشورهای دیگری که خود تولید کننده کیف و کفشهای چرم هستند، گواه به ثمر رسیدن تلاشهای زنی است که اگرچه در ظاهر دیر شروع کرد اما راه را درست رفت و در سریعترین زمان به جایگاهی که برایش تلاش کرده بود رسید.
در تمام این سالها از آموزش هنرش نیز غافل نبود و شاگردان قدیمیترش حالا از استادان هنر حکاکی روی چرم هستند و برای گسترش و جهانی کردن این هنر تلاش میکنند.
ثمرۀ تلاش
برای هرکس این امکان وجود دارد که به تقدیر و مشیت الهی با فرصتهایی مواجه شود که بتواند تغییری هرچند کوچک در جامعه و حتی دنیا به وجود آورد. اما کمتر پیش می آید که این فرصت غنیمت دانسته شود. شهین نظری با ذهنی باز و همتی بلند متوجه این فرصت شد و با تمام توان برای خلق آثاری ماندگار تلاش کرد و اکنون این تلاش با عشق و لذت به ثمر نشسته است.
نویسنده حبیب خرمشکوه