عبدالرحمن فروتن
عبدالرحمن فروتن متولد سال 1346 میباشد و چهل سال است که در این حوزه فعالیت میکند و این حرفه را از نیاکانش به ارث برده است. این هنرمند خراط دزفولی افتخارات و ثبت آثار متعددی در کارنامهی خود دارد. از میان آنها میتوان به «مهر اصالت یونسکو» که با هدف حمایت از صنایعدستی و اشتغالزایی به مهمترین طرح ارائهشده در جهان در زمینهی صنایعدستی اهدا شد اشاره کرد. همچنین میتوان از ده...
بهقلم: صفا روشندل
حکایت چوبهایی که کمتر ارج نهاده میشوند…
«هر روز محصولی جدید از چوب میگردد پدید / اما حقیر و پست و خار در دیدهها چوب است و بس». هرچیزی که در اطرافمان زیاد میبینیم، گویی چون بیشتر چشممان را درگیر میکند، ذهنمان کمتر به آن میپردازد. حکایت چوب هم همین است. احتمالاً میاندیشیم که وسایل چوبی نیاز گذران زندگی ماست و کمتر به انرژی و هنری که پشت آن نهفته است فکر میکنیم. هنر خراطی که تراشدادن چوبهای مخصوص با ابزارهای مختلف است، هنری است که قاره نمیشناسد و در سرتاسر جهان جای خودش را باز کرده و قدمت زیادی دارد. معمولاً اشتباه رایجی وجود دارد که عدهی زیادی نجاری و خراطی را یکی میگیرند؛ اما خراطی هنر پیکرتراشی چوبی است و نجاری ساخت اجسام گوناگون با بههمپیوستن قطعات چوب. هنر خراطیای که در دزفول آوازهی جهانی پیدا کرده و نشان اصالت یونسکو بر آن حک شده، حاصل تلاش هنرمندی است که آثار منحصربهفردش جهانی شدهاند؛ عبدالرحمن فروتن هنرمند خراط دزفولی است که بیش از چهل سال تجربهی فعالیت در این حوزه را دارد.
هنر خراطیای که در دزفول آوازهی جهانی پیدا کرده و نشان اصالت یونسکو بر آن حک شده، حاصل تلاش هنرمندی است که آثار منحصربهفردش جهانی شدهاند؛ عبدالرحمن فروتن هنرمند خراط دزفولی است که بیش از چهل سال تجربهی فعالیت در این حوزه را دارد.
جاودانهشدن در یونسکو
عبدالرحمن فروتن متولد سال 1346 میباشد و چهل سال است که در این حوزه فعالیت میکند و این حرفه را از نیاکانش به ارث برده است. این هنرمند خراط دزفولی افتخارات و ثبت آثار متعددی در کارنامهی خود دارد. از میان آنها میتوان به «مهر اصالت یونسکو» که با هدف حمایت از صنایعدستی و اشتغالزایی به مهمترین طرح ارائهشده در جهان در زمینهی صنایعدستی اهدا شد اشاره کرد. همچنین میتوان از ده نشان مرغوبیت ملی از سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری نام برد که به فروتن اهدا شده است. هشت اثر خراطی این صنعتگر در یونسکو به ثبت جهانی رسیده که شاخصترین آن ظرفی سهطبقه، ساختهشده از چوب با طراحی منحصربهفرد است. این ظرف در سال ۲۰۱۱ میلادی بهعنوان طرح برتر یونسکو شناخته شد. او همچنین تاکنون در شصت نمایشگاه داخلی شرکت کرده است. در کنار این نشانها و جوایز ارزشمند، فروتن در سال 1387 و 1388 از جانب سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بهترتیب بهعنوان استاد نمونه و استاد پیشکسوت شناخته شده است.
هشت اثر خراطی این صنعتگر در یونسکو به ثبت جهانی رسیده که شاخصترین آن ظرفی سهطبقه، ساختهشده از چوب با طراحی منحصربهفرد است. این ظرف در سال ۲۰۱۱ میلادی بهعنوان طرح برتر یونسکو شناخته شد.
منبرهایی از جنس خراطی و نجاری
عبدالرحمن فروتن همچنین قدمی در راستای ساخت منبرهای زیبنده و شکوهمند برای مساجد برداشته است. ساخت این منبرها زاییدهی تلفیق خراطی و نجاری است که با استقبال چشمگیری هم روبهرو شده است. این منبرها به میراث فرهنگی خوزستان نیز معرفی شدهاند تا در فهرست آثار ملی به ثبت برسند. عبدالرحمن فروتن در حال حاضر به ساخت یکی از نمادهای ماه محرم با تلفیقی از هنر خراطی و نجاری مشغول است و این اثر را برای ثبت ملی به سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری معرفی کرده است.
عبدالرحمن فروتن همچنین قدمی در راستای ساخت منبرهای زیبنده و شکوهمند برای مساجد برداشته است. ساخت این منبرها زاییدهی تلفیق خراطی و نجاری است که با استقبال چشمگیری هم روبهرو شده است. این منبرها به میراث فرهنگی خوزستان نیز معرفی شدهاند تا در فهرست آثار ملی به ثبت برسند