یاسر رجبعلی
...
بهقلم: صبا عبداللهی
دانشگاه هنر تبریز و حس خوشایند اولین مواجهه با گل
یاسر رجبعلی، هنرمند تجسمی و طراح محصولات دستساز، متولد سال ۱۳۶۶ در کرج است. سرامیک مدیوم تخصصی او محسوب میشود و آن را در دانشگاه هنر اسلامی تبریز تعلیم دیده است. ورود او به دانشگاه هنر تبریز، که دانشگاه ویژهای در حوزهی سرامیک است، و مواجهه با شهر و فرهنگ بسیار متفاوتی که در برابر او قرار گرفته بود، موقعیت ویژهای را برای او به وجود آورد که آن را نقطهی عطف زندگی هنری خود میداند. وقتی برای اولین بار بهصورت حرفهای با گل کار کرد، از این متریال خوشش آمد و این احساس خوشایند در مشخصکردن مسیر آتی فعالیتهایش تعیینکننده بود.
او از اساس منحصربهفردبودن قبول ندارد؛ زیرا آن را وجهی از نبوغ میداند و معتقد است ما امروزه انسان نابغهای نداریم
طراحی؛ محور اصلی فعالیتهای رجبعلی
یاسر رجبعلی ادعای منحصربهفردبودن آثار و شیوهی کارش را نمیپذیرد. در واقع او از اساس منحصربهفردبودن قبول ندارد؛ زیرا آن را وجهی از نبوغ میداند و معتقد است ما امروزه انسان نابغهای نداریم: «همهی آدمها از حدی از هوش و توانایی برخوردارند و اگر بتوانند از این دو قابلیت بهصورت روشمند استفاده کنند، میتوانند کارهای متفاوتی انجام دهند».
توجه او همواره معطوف به بحث طراحی بوده است و دراینباره میگوید: «دیزاین بهمثابهی روشی برای فکرکردن، یکی از چیزهایی است که همیشه موردتوجه من بوده است». به همین دلیل از میان تمام فعالیتهایی که در زمینهی تولید صنایعدستی و بهتعبیر خودش محصولات دستساز و همچنین در زمینهی طراحی داشته است، طراحیکردن را بهعنوان مرکز ثقل فعالیتهایش یاد میکند.
تکرارنکردن گذشته بهعنوان دستاوردی بزرگ
علیرغم آنکه یاسر رجبعلی خود را وامدار و شیفتهی گذشته میداند، در عین حال مهمترین دستاورد خود را تکرارنکردن گذشته عنوان میکند. او بر این باور است در دورهای که تکرارکردن گذشته ارزش محسوب میشود و بسیاری از افرادی که در حوزهی صنایعدستی فعالیت دارند گذشته را تکرار میکنند، او آگاهانه از تکرارکردن حذر میکند و به مخاطب صنایعدستی، پیشنهاد تازه میدهد. بهطور مثال، در پروژهی «قرنطینهی آبیسفید» از لحاظ تکنیکی با پروژهای در امتداد سنت مواجهایم؛ اما هم کاربری کارها نو شده است، هم برخورد با مدیوم و هم نحوهی مشارکت افراد در آن. بدین ترتیب گرچه این پروژه پشتوانهی سنت را در پس خود دارد، تکرار سنت نیست.
علیرغم آنکه یاسر رجبعلی خود را وامدار و شیفتهی گذشته میداند، در عین حال مهمترین دستاورد خود را تکرارنکردن گذشته عنوان میکند. او بر این باور است در دورهای که تکرارکردن گذشته ارزش محسوب میشود و بسیاری از افرادی که در حوزهی صنایعدستی فعالیت دارند گذشته را تکرار میکنند، او آگاهانه از تکرارکردن حذر میکند و به مخاطب صنایعدستی، پیشنهاد تازه میدهد.
پایهگذاری استودیو حباب
«استودیو حباب»، مجموعهای که توسط یاسر رجبعلی پایهگذاری شده، مجموعهای است که در حوزهی سرامیک و طراحی و تولید محصولات دستساز فعالیت میکند. یاسر رجبعلی در استودیو حباب نوعی از محصولات دستساز را ارائه میدهد که حائز رویکردهای نوین از لحاظ کیفیت طراحی و تولید بوده و بهواسطهی تأکید بر ویژگیهای خاص محصولات، میتوان برخوردی بهمثابهی اثر هنری یا اشیایی شاعرانه با محصولات دستساز داشت.
«استودیو حباب»، مجموعهای که توسط یاسر رجبعلی پایهگذاری شده، مجموعهای است که در حوزهی سرامیک و طراحی و تولید محصولات دستساز فعالیت میکند.
مهمترین چشمانداز استودیو حباب آن است که صنایعدستی را، که بعضی از انواع آن در سالهای اخیر از بطن اصلی زندگی خارج شدهاند، و حتی گاهی به ابژههایی صرفاً تزیینی بدل شدهاند، به متن زندگی بازگرداند. بنابراین یکی از مأموریتهای حباب، تولید محصولاتی است که علاوه بر وجه تکنیکی، عملکرد مشخص نیز دارند و در زندگی روزانهی مردم به کار برده میشوند.
گوشهای از افتخارات یاسر رجبعلی
– برگزیدهی اول مسابقهی طراحی کاشی با الهام از طبیعت، ۱۳۹۷؛
– برگزیدهی بخش نمایشگاهی دومین کنگرهی بینالمللی آرسیکا، ۱۳۹۴؛
– برگزیدهی اول در بخش سرامیک دیزاین دهمین دوسالانهی ملی سرامیک ایران، ۱۳۹۰؛
– برگزیدهی دوم مشترک در مسابقهی طراحی فنجان چای برای شرکت گلستان، ۱۳۹۰؛
– منتخب فستیوال مَترِس در طراحی ست چای، ایتالیا، ۲۰۲۰.