جاودانگی هنر اصیل و زیبای ایرانی
میناکاری هنری اصیل با پیشینهای بیش از 5هزار سال است که برای زیباییبخشیدن به زیورآلات و ظروف مختلف استفاده میشده است. آثار و اشیای میناکاریشده که از دوران هخامنشیان کشف شدهاند، قدمت این هنر اصیل را نشان میدهند. این هنر ترکیبی از آتش و خاک است و با آفریدن نقشهای زیبا بر فلز، با هنر نقاشی نیز آمیخته میشود. هنر میناکاری روی فلزاتی از جمله مس و قسمتهایی از طلا، نقره و دیگر فلزات انجامپذیر است؛ مس بهدلیل انعطافپذیری بالایی که دارد، از نمونههای بسیار خوب فلز برای میناکاری به شمار میرود. هنرمندان بزرگ صاحبنامی در این سالها با خلق آثار فاخر و زیبا باعث جاودانگی این هنر شدهاند. یکی از هنرمندانی که در این سالها باعث حیات و تحرک این هنر دستی شده، استاد مرتضی اسماعیلی تمندگانی است.
شکوفایی استعداد در کنار علاقه
استاد اسماعیلی متولد 5 مهر سال 1335 در روستای تمندگان، در نزدیکی استان اصفهان است. با مهاجرت خانواده به شهر اصفهان در روزهای آغازین زندگی، این فرصت برای او پیش آمد تا وارد دنیای هنر و میناکاری شود. او از سن 5سالگی آموختن نگارگری و نقاشی را نزد اساتید مختلف آغاز کرد و بعد از پنج سال با حضور در کارگاه آقای زندی، وارد حوزهی میناکاری شد. برادر کوچکتر، مرحوم حسین اسماعیلی، نیز بهواسطهی ایشان در این کارگاه حضور پیدا کرد و آثار کمنظیری از فعالیتهای هنریاش در این حوزه برجا مانده است.
در خلق نقش و آثار بر ظروف و اشیا، استاد اسماعیلی از آثار قدما و اساتید پیشین در کنار طبیعت زیبا و پرنقشونگار الهام میگیرد. آثار دورهی صفویه، که اوج هنر میناکاری را نیز در آثار متعلق به این عصر میتوان مشاهده کرد، موردتوجه و علاقهی اوست.
جهانیشدنِ هنری ایرانی
استاد مرتضی اسماعیلی با پروراندن استعداد هنری خود در سالها آموختن محضر اساتیدی مانند استاد حسن کاویانپور، مرحوم استاد کاظم فردوسی و استاد خسرو پورشیروان، به مهارتی شگرف و بینظیر دست پیدا کرده است. از جمله فعالیتهای استاد اسماعیلی، اثر ماندگار میناکاری بر درب مطهر حرم امام رضا (ع) در سال ۱۳۵۰ و در سن 15سالگی است که اسم ایشان هم بهعنوان میناکار در کنار دیگر اساتید حک شده است. برند «میناکاری اسماعیلی» حاصل تلاش و فعالیتهای مشتاقانه و مستمر اوست که در این سالها شهرتی جهانی پیدا کرده و این هنر اصیل و زیبای ایرانی را به جهانیان عرضه میکند.
مرتضی اسماعیلی در کارگاهش، که در میدان نقشجهان اصفهان قرار دارد، بخشی از آثارش را به فروش میرساند و با مخاطبان آثارش ارتباط مستقیم دارد و از نظرات آنها در خلق آثارش استفاده میکند.
خستگیناپذیری در سالها فعالیت هنری
ویروس کرونا همان طور که روی اکثر مشاغل اثر مستقیم داشته و باعث بحرانهای اقتصادی و مالی شده، بر هنرهای دستی و هنر میناکاری هم اثرگذار بوده و بر تولید و فروش آثار تأثیر منفی گذاشته است؛ اما استاد اسماعیلی با پشتکار و خستگیناپذیری مثالزدنی پس از گذشت شصت سال فعالیت، همچنان با عشق و علاقه به رشد هنر اصیل میناکاری کمک میکند.