محمدعلی درانی

بدون دسته بندی

...

به‌قلم: سارا عاشوری

 

برطرف‌کردن معایب؛ رمز موفقیت

پته‌دوزی کرمان از جمله هنرهای کمترشناخته‌شده‌ای است که ظرفیت بسیار مناسبی برای ارائه‌ به بازارهای جهانی دارد؛ هنری که اگر هنرمندانی چون محمدعلی دُرانی به آن توجه نشان نمی‌دادند، مهجور باقی می‌ماند. محمدعلی دُرانی متولد سال 1358 و اهل کرمان است. او در خانواده‌ای متوسط و معمولی بزرگ شده و هرچند از کودکی به هنر، به‌ویژه مجسمه‌سازی، علاقه داشت، تا پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه در هیچ رشته‌ی هنری‌ای فعالیت نکرده است. پس از کنکور، او در رشته‌ی اقتصاد بازرگانی دانشگاه فردوسی پذیرفته شد و برای تحصیل به مشهد رفت. تحصیلش که به اتمام رسید به زادگاهش کرمان بازگشت و زمانی که متوجه ظرفیت هنر پته‌دوزی و نیاز بازارهای داخلی و خارجی شد، فعالیتش را در این حوزه آغاز کرد.

محمدعلی دُرانی در سال‌های فعالیت خود تلاش کرد تا با اصلاح معایب به‌وجودآمده، بازار پته‌دوزی را گسترش دهد.

این هنرمند حدود پانزده سال است که در زمینه‌ی پته‌دوزی فعالیت می‌کند. در ابتدا با ارزیابی کارهای موجود در بازار و شناسایی معایب آن‌ها دریافت که دلیل عدم استقبال عموم از این هنر فاخر چیست. گل‌دوزی طرح‌های تکراری و استفاده از رنگ‌های نامناسب از جمله عواملی بود که در مسیر شکوفایی این هنر موانعی را ایجاد می‌کرد. محمدعلی دُرانی در سال‌های فعالیت خود تلاش کرد تا با اصلاح معایب به‌وجودآمده، بازار پته‌دوزی را گسترش دهد.

 

هنر طبیعی پته

پته‎‌دوزی در حقیقت نوعی سوزن‌دوزی است که در آن با نخ‌های رنگی بر روی پارچه‌های پشمی طرح‌های متفاوتی دوخته می‌شود. این طرح‌ها ممکن است ابتدا روی پارچه کشیده شده یا به‌صورت ذهنی و بدون نقشه دوخته شود. طرح‌ها و رنگ‌هایی که در پته‌دوزی استفاده می‌شود، تماماً الهام‌گرفته از طبیعت است. این هنر مختص زنان و دختران کرمان و شهرهای اطراف آن است؛ زیرا این منطقه پشم‌های بز و گوسفند مرغوبی دارد که با آن‌ها پارچه‌های پته، که در اصطلاح به آن‌ها «شال» می‌گویند، بافته می‌شود.

محمدعلی دُرانی سال‌هاست که با هنرمندان بومی این منطقه همکاری می‌کند و به آن‌ها کمک می‌کند تا مطابق با نیاز بازار فعالیت کنند. اغلب هنرمندان در خانه‌هایشان نقش و طرح‌ را بر شال‌ها می‌دوزند و سپس برای کنترل و هماهنگی، به کارگاه می‌روند. در حال حاضر حدود 150 دوزنده‌ی هنرمند با محمدعلی دُرانی همکاری می‌کنند.

 

پته‎‌دوزی در حقیقت نوعی سوزن‌دوزی است که در آن با نخ‌های رنگی بر روی پارچه‌های پشمی طرح‌های متفاوتی دوخته می‌شود. این طرح‌ها ممکن است ابتدا روی پارچه کشیده شده یا به‌صورت ذهنی و بدون نقشه دوخته شود. طرح‌ها و رنگ‌هایی که در پته‌دوزی استفاده می‌شود، تماماً الهام‌گرفته از طبیعت است

 

طبع‌آزمایی در فضای مجازی

پیش از شیوع بیماری کرونا، آثار هنرمندان بیشتر در نمایشگاه‌های صنایع‌دستی خارجی کشورهای عربی، اروپایی و آسیای شرقی به فروش می‌رسید و این برخورد مستقیم موجب می‌شد تا بسیاری از موارد مانند طرح‌ها، رنگ‌ها و اندازه‌ی محبوب آثار به دست بیاید.

با شیوع این بیماری در ابتدا این فعالیت هنری نیز دچار رکود شد؛ اما دُرانی تمرکز مجموعه‌اش را بر فروش مجازی، به‌ویژه فضای اینستاگرام، معطوف کرد. این هنرمند اکنون توانسته با توجه به بازار داخلی و روش‌های جدید، فروش آثار را به‌نسبت قبل از کرونا افزایش دهد.

نظرات کاربران
اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “محمدعلی درانی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *