محمد مظفری
...
بهقلم: سارا عاشوری
هنر در تاروپود هنرمند
محمد مظفریزاده یزدی هنرمندی است که در سال 1364 در شهر یزد به دنیا آمد. پدر و پدربزرگش در زمینهی فرش و بافندگی فعالیت میکردند و با هنر آشنا بودند. همین امر سبب شد تا او نیز از همان کودکی منسوجات و تاروپود پارچه و نخ را بشناسد و در محیط هنر بافندگی رشد کند. محمد بهدلیل علاقه به طراحی و نقاشی، در هنرستان رشتهی گرافیک را انتخاب کرد و همان سالها در زمینهی هنرهای تجسمی تجربیاتی از قبیل تصویرسازی، طراحی پوستر و کاریکاتور به دست آورد. کارشناسیاش را در رشتهی فرش، گرایش طراحی از دانشگاه هنر اصفهان گرفت و برای کارشناسیارشد به تهران آمد و در رشتهی صنایعدستی دانشگاه هنر تهران به تحصیل مشغول شد.
این هنرمند که در دوران دانشجویی خود مطالعه بر دستبافتهها را آغاز کرده بود، در سال 1385 دستگاههای بافندگی را ساخت و در نخسین کارگاهش که کارگاه بافندگی بود، مشغولبهکار شد. سپس در سال 1391 پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه به یزد بازگشت و در همان سال کارگاههای سرامیک و چوب و فلزش را راهاندازی کرد. او اکنون در یزد سه کارگاه دارد که در مجموع 20 نفر در آنها فعالیت میکنند. در کارگاه چوب و فلز، تجهیزات و دستگاههای سنتی نساجی و مجسمهسازی ساخته میشود. در کارگاه بافندگی نیز پارچههای خاص و زیلو تولید میشود.
این هنرمند که در دوران دانشجویی خود مطالعه بر دستبافتهها را آغاز کرده بود، در سال 1385 دستگاههای بافندگی را ساخت و در نخسین کارگاهش که کارگاه بافندگی بود، مشغولبهکار شد.
شُرههای رنگ بر سرامیک
داراییبافی یا ایکات شیوهای از بافت پارچه است که در آن رنگ و نقشاندازی پیش از بافت روی نخ یا تاروپود پارچه انجام میشود. محمد مظفری با الهام از پارچههای دارایی شیوهای جدید در ساخت محصولات سرامیکی به وجود آورده است. با این الگوگیری، کشیدگی رنگها و پاساژهای رنگی ایجاد میشود که این پاساژهای رنگی به لعاب شُرهای مشهورند.
آثار این هنرمند از سال 1390 در نمایشگاههای داخلی مختلفی به نمایش درآمده و برخی از آنها نیز توسط تاجران و مجموعهداران در کشورهای خارجی ارائه شده است. این آثار هم از طریق گالری و نمایشگاهها به فروش میرسند و هم بهصورت سفارشی ساخته میشوند. محمد مظفری عضو انجمن مخترعان کشور، بنیاد ملی نخبگان و انجمن هنرهای تجسمی یزد است. او همچنین مؤلف کتاب پایهی یازدهم هنرستان در رشتهی فرش و صنایعدستی با عنوان «نصب و راهاندازی دستگاه زیلو و جاجیم» نیز است.
محمد مظفری عضو انجمن مخترعان کشور، بنیاد ملی نخبگان و انجمن هنرهای تجسمی یزد است. او همچنین مؤلف کتاب پایهی یازدهم هنرستان در رشتهی فرش و صنایعدستی با عنوان «نصب و راهاندازی دستگاه زیلو و جاجیم» نیز است.
محدودیتهای اخیر موجب شد تا کارگاه بافت تا حدودی به حالت تعلیق دربیاید؛ اما فعالیت و تمرکز محمد برای فروش آثار در فضای مجازی بیشتر شد. او علاوه بر سرامیک در زمینهی نساجی، دستبافتهها و همچنین مجسمهسازی فعالیت میکند و در این شرایط مشغول ساخت مجموعهای جدید از مدلسازی محصولات سرامیکی و سفارشهای ساخت دستگاه و تجهیزات بافندگی است.