محمود باجلان

بدون دسته بندی

محمود باجلان، نقاش و هنرمند بروجردی، در سال 1349 متولد شد. باجلان در طول سال‌های فعالیت هنری‌اش در کنار کار حرفه‌ای نقاشی، به تدریس نیز پرداخته است. باجلان را می‌توان نقاشی با دغدغه‌های اجتماعی دانست که در آثار ابتدایی‌اش به‌صورت مستقیم و روشن، و هرچه به جلو رفته در لایه‌های زیرین نقاشی‌هایش، به بیان مسائل اجتماعی پرداخته است. او در آثار متأخرش با به‌کاربردن تکنیک‌ها و روش‌های گوناگون به بیان و توصیف شرایط جامعه و محیط اجتماعی‌ای که در آن زندگی می‌کند...

به‌قلم: مریم شیخ‌زاده

نقاش دغدغه‌مند

محمود باجلان، نقاش و هنرمند بروجردی، در سال 1349 متولد شد. باجلان در طول سال‌های فعالیت هنری‌اش در کنار کار حرفه‌ای نقاشی، به تدریس نیز پرداخته است. باجلان را می‌توان نقاشی با دغدغه‌های اجتماعی دانست که در آثار ابتدایی‌اش به‌صورت مستقیم و روشن، و هرچه به جلو رفته در لایه‌های زیرین نقاشی‌هایش، به بیان مسائل اجتماعی پرداخته است. او در آثار متأخرش با به‌کاربردن تکنیک‌ها و روش‌های گوناگون به بیان و توصیف شرایط جامعه و محیط اجتماعی‌ای که در آن زندگی می‌کند می‌پردازد. اهمیت‌یافتن مسائل اجتماعی در زندگی او از زمان کودکی‌اش رخ داده است؛ در دوران مدرسه و زمان جنگ هشت‌ساله، مدرسه‌شان بمباران می‌شود و باجلان که در آن لحظه اتفاقی خارج از مدرسه بوده، هنگامی که به مدرسه برمی‌گردد با پیکرهای بی‌جان دوستانش روبه‌رو می‌شود و این تجربه و مواجهه با مرگ تأثیر زیادی روی او تا به امروز داشته است.

 

جلان را می‌توان نقاشی با دغدغه‌های اجتماعی دانست که در آثار ابتدایی‌اش به‌صورت مستقیم و روشن، و هرچه به جلو رفته در لایه‌های زیرین نقاشی‌هایش، به بیان مسائل اجتماعی پرداخته است. او در آثار متأخرش با به‌کاربردن تکنیک‌ها و روش‌های گوناگون به بیان و توصیف شرایط جامعه و محیط اجتماعی‌ای که در آن زندگی می‌کند می‌پردازد.

 

استفاده از نمادهای شهری در فضای آثار

در آثار فیگوراتیو محمود باجلان نمادهایی به کار می‌رود که اغلب در محیط جامعه نقش پررنگی دارند؛ در این آثارِ باجلان، کاراکترها در فضایی وهم‌انگیز و ارعاب‌آور به تصویر کشیده شده‌اند. برای مثال در مجموعه‎آثار «عابران پیاده» یا «تهران، میدان آزادی»، او با به‌تصویرکشیدن میدان آزادی یا اتوبوس‌های قدیمی و استفاده از معانی ضمنی و تلویحی این‌ها، مشکلات اجتماعی را مطرح کرده است و به‌نوعی از فرسودگی و رنج جاری در زندگی افراد سخن گفته است. در مجموعه‌ی اخیرش، «وانهادگی»، نیز با کشیدن مجموعه‌پرتره‌هایی از اقشار مختلف جامعه و افرادی که با آن‌ها در ارتباط بوده، ناامیدی و بی‌انگیزگی‌ای که بسیاری از افراد با آن روبه‌رو هستند را بیان کرده است. باجلان در این مجموعه با به‌تصویرکشیدن نگاه مأیوسانه در چشمان سوژه‌های غالباً جوانش و در کنار هم قراردادن آن‌ها مجموعه‌ی «وانهادگی» را در نمایشگاهی انفرادی به نمایش گذاشت.

 

بیان مسائل روز در فرم‌های بدیع و خلاقانه

محمود باجلان در سال‌های فعالیت هنری‌اش در نمایشگاه‌های انفرادی و گروهی متعددی شرکت داشته و در این سال‌ها جوایز مختلفی را نیز در دنیای هنر کسب کرده است. او همچنین مؤسس و عضو انجمن هنرهای تجسمی استان البرز است.

باجلان که همیشه با نگاه نوآورانه و خلاقانه‌ی خود مسیر هنری‌اش را پیموده و از ابتکار در آثارش دست برنداشته است، اخیراً به نقاشی طبیعت‌های انتزاعی روی آورده است؛ در این دست از آثارش هم رگه‌های دغدغه‌های اجتماعی او پیدا می‌شود. وی در نقاشی‌هایش به فرمی مدرن و آبستره دست یافته است که این توانایی را به او می‌دهد تا مضمون دل‌خواهش را از طریق آن به مخاطب ارائه دهد.

در عین اینکه باجلان عاشق نقاشی و زندگی است، در آثارش شاهد فضایی وهم‌انگیز و یأس‌آلود از قاب‌های زندگی‌ای که به تصویر می‌کشد هستیم. این تضاد شخصیتش با این وجه از آثارش، کارها و نقاشی‌های او را برای مخاطبان و هنردوستان به‌صورت دوچندان موردتوجه قرار داده است.

 

 

نظرات کاربران
اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “محمود باجلان”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *