نیلوفر قادری نژاد
نیلوفر قادرینژاد، نقاش و هنرمند معاصر، متولد خرداد ۱۳۳۶ در تهران است. او که از شاگردان هانیبال الخاص است، از همان دوران کودکی به نقاشی علاقهمند شده بود و ساعتهای زیادی را به خیالپردازی در عوالم کودکانهاش میگذارند. او در همان ایام سعی میکرد تا چیزهای رؤیاگونهای که میدید را به تصویر بکشد و...
بهقلم: مریم شیخزاده
نقاش خیال و رؤیا
نیلوفر قادرینژاد، نقاش و هنرمند معاصر، متولد خرداد ۱۳۳۶ در تهران است. او که از شاگردان هانیبال الخاص است، از همان دوران کودکی به نقاشی علاقهمند شده بود و ساعتهای زیادی را به خیالپردازی در عوالم کودکانهاش میگذارند. او در همان ایام سعی میکرد تا چیزهای رؤیاگونهای که میدید را به تصویر بکشد و در دوران راهنمایی، تحتتأثیر کتاب دانته، بهشت و دوزخ را به تصویر کشید. خانوادهی قادرینژاد با دیدن علاقهی زیادش به هنر و نقاشی، او را برای ادامهی تحصیل به هنرستان نقاشی بهزاد فرستادند. نیلوفر قادرینژاد در آنجا با فراگیری مفاهیم پایه مثل پرسپکتیو و آناتومی نزد اساتیدی مانند رفیع حالتی، ابراهیم جعفری و غلامحسین نامی وارد دنیای هنر شد.
بازتاب جامعه در نقش و رنگ
نیلوفر قادرینژاد در سال 1354 وارد دانشکدهی هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در رشتهی نقاشی فراگیری را آغاز کرد. او که علاقهی زیادی به انسان و فیگور داشت، در این دوران تحتتأثیر هانیبال الخاص بود و از او بسیار آموخت و از سال سوم دانشگاه در کنار او به تدریس برای هنرآموزان پرداخت. قادرینژاد با علاقهای که به عامهی مردم و طبقههای پایین داشت، در سالهای ابتدایی کارش با حضور در مکانهای عمومی به طراحی و کشیدن پرترهی مردم معمولی میپرداخت. او در این مسیر، در روزهای منتهی به انقلاب و در فضای پرالتهاب آن روزها، همگام با جامعه نقاشیهای دیواری مختلفی با موضوعات اجتماعی کار کرد که از آثار برجستهی او محسوب میشوند. در آثار قادرینژاد که متعلق به آن دوره است، بازتاب حوادث جامعه و وقایع اجتماعی را بهخوبی میتوان مشاهده کرد و این بخش از نقاشیهایش را راوی انقلاب و احساسات مردم دانست. طراحیهای او در دوران جنگ هم متأثر از اتمسفری بود که در آن میزیست.
او که از شاگردان هانیبال الخاص است، از همان دوران کودکی به نقاشی علاقهمند شده بود و ساعتهای زیادی را به خیالپردازی در عوالم کودکانهاش میگذارند. او در همان ایام سعی میکرد تا چیزهای رؤیاگونهای که میدید را به تصویر بکشد.
جستجوی اصالت انسان در جهان اسطوره
پس از جنگ آثار قادرینژاد رنگ اسطورهای و حالت انتزاعی بیشتری پیدا کرد. او در این سالها با رجوع به تخیل همیشه پویایش به خلق آثاری با مضامین افسانه و اسطوره پرداخته است. با این حال، حلقهی واصلهی آثارش، تلاش او برای بهتصویرکشیدن وجوه مختلف انسان معاصر است که روزگاری برایش در مسائل اجتماعی نمود داشت و در سالیان اخیر در افسانهها و اساطیر به جستوجوی آن میپردازد. در آثار او میتوان نبرد و تحرکی را میان نیروهای خیر و شر یافت. نیلوفر قادرینژاد با عضویت در انجمن نقاشان ایران و فعالیت در زمینههای متعدد هنرهای تجسمی، از جمله نقاشان تأثیرگذار معاصر ایران به حساب میآید که بیش از ۱۵۰ نمایشگاه گروهی و انفرادی برگزار کرده است.
قادرینژاد که در آثارش جنبههای اومانیستی دیده میشود بهدنبال یافتن اصل انسان است و با بهتصویرکشیدن خوی حیوانی انسان در بستر داستانهای حماسی و اسطورهای به خلق آثار خود میپردازد. رنگ از دیگر عناصری است که در نقاشیهای او نقش اساسی دارد و با بهرهگیری از آن به قصهگویی در آثارش میپردازد. او در مسیر هنریاش با توجه به اقتضائات هر دوره تغییراتی ایجاد کرده و دچار یکنواختی و تکرار نشده است. او شرایط موجود در فضای هنری ایران را بهدلیل فاصلهی زیاد بین هنرمندان ایرانی و جهان هنر و همچنین جداافتادگی هنرمندان و مردم در داخل کشور، موردانتقاد قرار میدهد و برای بهبود این فضا قدم برمیدارد.