نیلوفر کرامتی
...
بهقلم: مریم شیخزاده
جوانهزدن ریشهی اصیل هنرهای دستی
فعالیت در فضای صنایع دستی ایران با وجود ظرفیت بالای آن، موانعی در مسیر خود دارد که با تلاش زیاد فعالان این حوزه، میتوان چشم به بهترشدن شرایط داشت. نیلوفر کرامتی با دغدغههای فرهنگی خود این سالها در این مسیر گام برداشته است. او متولد 29 شهریور 1364 در تهران و در یک خانوادهی فرهنگی است. نیلوفر از همان کودکی استعداد خود را در نقاشی نشان داد و با تحصیل در رشتهی گرافیک در هنرستان آزادگان، فعالیت هنری خود را بهطور جدی آغاز کرد. در این دوران او تجربیات زیادی کسب کرد و تا حدودی با هنرهای دستی آشنا شد و آثاری را در همین دوران طراحی کرده و به فروش رساند.
او با ورود به دانشگاه و ادامهی تحصیل در رشتهی طراحی چاپ، و انجام فعالیتهای گرافیکی و تبلیغاتی، از دنیای هنرهای دستی دور شده بود؛ اما پیشنهاد یک دوست برای طراحی یک کیف، فرصتی که او در تمام دوران پس از هنرستان در انتطارش بود را پیش رویش گذاشت. کرامتی با شرکت در کلاسهای آموزشی مرتبط، وارد این فضا و تولید و طراحی کیف شد که تمرکز اصلی او را در این سالها به خود جلب کرده است.
هنر دستی ایرانی؛ الماسی پیش روی جهانیان
کرامتی در طراحیهایش تلاش میکند تا نقش و طرحهای اصیل و نشانههای تمدن فرهنگی ایرانی را در قالبهایی مدرن زنده نگه دارد. او همچنین علاقهمند به طراحیهای ساده و مینیمال اما با ترکیب رنگهایی جذاب است تا نظر مخاطبان را به خود جلب کند و نیز با طرح ایدههایی که در زندگی روزمرهی مردم کاربرد داشته باشد، سعی میکند آثارش سودمندی لازم را هم داشته باشند.
نیلوفر کرامتی در این سالها نیمنگاهی به کارآفرینی و رونقبخشیدن به هنرهای دستی و سنتی نیز داشته است. او در کارگاهی که با همکارانش در آن مشغول است، سعی میکند در فرصتهای مناسب از طریق خیریهها با زنان سرپرست خانوار ارتباط بگیرد و بخشی از کارهای تولیدی را بهکمک آنان انجام دهد.
آثار تولیدی کارگاه کرامتی عمدتاً توسط گالریهای هنری یا از طریق صفحات مجازی به فروش میرسد و بخشی از آثار، از آنجایی که او دغدغهی شناساندن هنرهای دستی ایرانی به جهانیان را از آغاز با خود داشته است، به خارج از کشور فرستاده میشود و در آلمان فروخته میشود. بهگفتهی کرامتی «توجه جهانیان به این آثار و برخوردشان با آن بهنحوی است که گویی الماس در برابرشان قرار گرفته است؛ اما در داخل کشور شاهد کملطفی عموم جامعه به آثار هنری دستی هستیم و اکثراً بهدلایل مالی دنبال کارهای باکیفیت نیستند».
در این روزها و در جریان اپیدمی ویروس کرونا، با وجود سختشدن شرایط و کندتر پیشرفتن کارها، نیلوفر دست از تلاش برنداشته است و با امید به بهترشدن شرایط به فعالیتهای هنری خود در راستای اعتلای هنر دستی ایرانی ادامه میدهد.