سعید سالکی
سعید سالکی متولد مرداد 1357 در کرمانشاه است. او در هنرستان سفال و سرامیک مشغول تحصیل شد و بعد از اتمام هنرستان در میراث فرهنگی دورهی کارآموزی دید و...
بهقلم صفا روشندل
رفیقِ هنرمندِ اهالیِ محل
این روزها اگر در بازار سری بچرخانی یا در جهاز تازهعروسها نگاهی بیندازی، ظروف سفالی و سرامیکیای را میبینی که خیلی از آنها بازسازی نمونهی کلاسیک و قدیمیای است که بهتازگی رواج پیدا کرده است. کارهای سفالی و سرامیکی و حتی تلفیقی خلاقانه از سفال و سرامیک، مشتریهای زیادی پیدا کرده و چهبسا در صدر فهرست ظروف تزیینی و کادوییِ محبوب قرار گرفته است. سفالسازی مانند هر هنر دیگری فرازوفرودهایی داشته است؛ اما پیوسته بهدلیل علاقهی مردم به استفاده از سفال در زندگی روزمره و بعدها بهکارگیری کاشی و سرامیک در معماری، پررونق بوده است. سعید سالکی هنرمند همین حوزه است که ساکنان مناطق زعفرانیه و شمیراناتِ تهران بهواسطهی برپایی ورکشاپهایی دربارهی هنرِ سفال و سرامیک در باغ هنر ایرانی و گالریهای ملل و آرارات او را بهخوبی میشناسند.
در کنار سفال و سرامیک که بهگفتهی خودش زندگیِ اوست، کارشناسی موسیقی هم گرفت و بهمدت چهار سال در کارگاه سازسازی زیرنظر استاد امیرعطایی مشغولبهکار شد. هرچند حوزهی اصلی او سفال و سرامیک است
سفالهایی که صدای ساز میدهند
سعید سالکی متولد مرداد 1357 در کرمانشاه است. او در هنرستان سفال و سرامیک مشغول تحصیل شد و بعد از اتمام هنرستان در میراث فرهنگی دورهی کارآموزی دید و همانجا استخدام شد. در کنار سفال و سرامیک که بهگفتهی خودش زندگیِ اوست، کارشناسی موسیقی هم گرفت و بهمدت چهار سال در کارگاه سازسازی زیرنظر استاد امیرعطایی مشغولبهکار شد. هرچند حوزهی اصلی او سفال و سرامیک است، دست از موسیقی نکشید و با استفاده از خلاقیت خود، دو هنر را با یکدیگر تلفیق کرد. او پروژهی سازهای سفالی را در ایران کلید زد و وارد این دنیای جذاب و ناشناخته شد. او 23 سال است که کار سفال میکند. به آموزش سفال خیلی علاقه دارد و چند پروژهی معماری و دکوراسیون داخلی هم پیش برده است. سالکی 28 سال است که بهطور جدی ورزش میکند و عاشق طبیعتگردی است و از طبیعت الهام میگیرد.
هنر؛ خلق زیبایی
سالکی علاوه بر هشت دوره نمایشگاه گروهی، دوازده دوره هم نمایشگاه فردی برگزار کرده است. یک دوره نیز میهمان خارج از ایران بوده و در فرانسه و هلند کارگاه برپا کرده است. او علاقهی زیادی به کودکان دارد و اهمیت زیادی به آنها میدهد. این مسئله را از فعالیتهای او میتوان فهمید؛ چراکه کار با کودک را بهطور جدی و تخصصی در پیش گرفته و بهفکر اشاعهی این هنر به آن طرف مرزها بوده است. سالکی افزون بر آموزش سفالینههای تاریخی ایران به کودکان هلندی، آثارش را به کشورهایی نظیر کانادا، افغانستان و استرالیا میفرستد.
شیوهی دیگر ارائهی آثارش هم نمایش در گالریهاست. او شانزده پروژهی ثبتشده در میراث فرهنگی دارد. سالکی هنر را چیزی میداند که خالق زیبایی است و معتقد است زیبایی هرچیزی است که آدمی را جذب کند. با این حساب او یک هنرمند حقیقی است.
او علاقهی زیادی به کودکان دارد و اهمیت زیادی به آنها میدهد. این مسئله را از فعالیتهای او میتوان فهمید؛ چراکه کار با کودک را بهطور جدی و تخصصی در پیش گرفته و بهفکر اشاعهی این هنر به آن طرف مرزها بوده است. سالکی افزون بر آموزش سفالینههای تاریخی ایران به کودکان هلندی، آثارش را به کشورهایی نظیر کانادا، افغانستان و استرالیا میفرستد.
نوشیدن قهوه بهسبک قجری
نمونهی «میز قهوهخوری سرامیکی قجری»، نمونهای از میز قهوهخوری سرامیکی مربوط به دوران قاجار در پژوهشکدهی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است که بهدست سالکی ساخته شده و تنها سه نسخهی اصلی از آن در کاخ گلستان وجود دارد. علاوه بر اینکه این اثر در هیچجای دیگری وجود ندارد و نخستینباری است که بازسازی میشود، ویژگیهای بارز دیگری چون بزرگبودن صفحه، تاببرنداشتن و ترکخوردن را نیز دارد. این میز نسبت به نمونهی اصلیاش سبکتر است؛ با این حال، مقاومت و استحکام لازم را هم دارد. سالکی دربارهی دلیل اینکه تاکنون هیچ هنرمندی دست به بازسازی این اثر هنری-تاریخی نزده است، میگوید: «بهدلیل پیچیدگی فناوری دوران قاجار و فرایند دشوار ساخت، تاکنون کسی بهدنبال ساخت نمونهی این میز نرفته بود». نمونهی میز سرامیکی قاجار درست طبق نمونهی اصلی از گِل مخصوصی ساخته شده است.